събота, 18 ноември 2017 г.

Lifestyle:Books I've Read Recently (BG)






Здравейте ♥

Миналото лято ви споделих своя обзор на книгите, които напоследък прочетох тук а днес е време за част 2. 

Започваме с

Класическа литература:

1.“Парфюмът. Историята на един убиец“, автор Патрик Зюскинд, издателство Унискорп

 



Резюме:

Първият роман на Патрик Зюскинд "Парфюмът" разказва историята на ужасяващото същество Жан-Батист Грьонуй, родено "на дъното", във Франция през ХVІІІ в. Той израства без родители, мразен от хората и отритнат от съдбата. Грьонуй обаче има уникалната дарба да притежава невероятно фин нюх, с който усеща миризмите от километри. Мечтата му е да сътвори най-пленителния парфюм с аромата на извечната жена, създадена от Бог за любов и изкушение. Влюбва се, преследва и убива най-красивите жени, чиито ухания улавя, събирайки миризмите от мъртвите им тела. Убийствата му са само средство, за да извлече бленуваното ухание. Парфюмът му е факт, но е време убиецът да бъде открит и наказан. Най-четеният немски роман е издаден на 42 езика в 15-милионен тираж. 


Моите впечатления: 

Уникална книга! Много, много ми допадна, дотолкова, че я прочетох за ден и половина. Безспорно е особена и противоречива, не би се харесала на всеки, но ако си падате по по-особени четива, то я препоръчвам горещо. Носи много „френско“ настроение – тъмна, мрачна, дори леко гнусна на моменти история…Предупреждавам, че за да я оцените трябва да сте силно заинтересувани от олфактивната наука и парфюмите – има много технични термини, както и дълги и обстойни описания на аромати и способи за извличането им. Нарежда се сред топ любимите ми книги и определено бих я препрочитала и за в бъдеше, дори мисля да изгледам екранизацията й, въпреки че не обичам да гледам филми, но съм любопитна как са се справили с екранизирането на този литературен шедьовър.


Криминални романи:
 
1.”Безкрайна нощ”, автор Агата Кристи, издателство „Петриков”





Резюме: 

Зад предупреждението на старата циганка може би се е криело нещо по-страшно... Майкъл Роджърс мечтае за богата, красива жена и за една страхотна къща. Той намира момичето - и те построяват къщата, но тя е издигната върху циганското землище - място, върху което тегне проклятие и където вече неведнъж е връхлетявала внезапна смърт... и се готви да връхлита отново.”


Моите впечатления:

Мислех си, че съм прочела всички произведения на А.Кристи, публикувани в България, но наскоро открих над 10 книжки от издателствата „Петриков” и „Селекта” публикувани през далечната 1980г., които не ми бяха попадали досега и се заех да попълня пропуските си. „Безкрайна нощ” автоматично се нарежда в топ 10 на любимите ми криминални романи – толкова мрачен и подтискащ, направо зловещ, с невероятно неочаквана развръзка, която направо ме удиви! Тотален фаворит ми е от книгите, прочетени напоследък и силно препоръчвам за прочит. Единствената ми забележка е към превода на конкретното издание – явно е, че английският не им е особено ясен, но може ли cupids bow да се превежда като „стрелите на устните”???


2.”Джоб пълен с ръж”, автор Агата Кристи, издателство „Селекта”





Резюме:  

Кралят във покоите парите си броеше,

кралицата във гостната хляб и мед ядеше,

слугинчето в градината простираше прането,

когато птиче долетя и клъвна му нослето...


Моите впечатления:  

Резюмето определено е озадачаващо, още по-озадачаващ е фактът, че са извършени цели 3 убийства, които да отговарят на стихчето – бизнесмен умира в офиса си, броейки пари, жена му – в хола, докато хапва кифла с мед, а слугинята – докато простира… Несвързаните по никакъв логичен начин обстоятелства са свързани само с абсурдното детско стихче, затова и разследващите убийството са принудени да се водят по него. Малко по малко мистерията се разгадава, за да доведе до шокиращи открития – убитият бизнесмен е отговорен за смъртта на свой съдружник в мина в Западна Африка, дали няма мотив за отмъщение? Много изпипана история, невъзможен за разгадаване убиец и неочакван край, точно в стила на Агата Кристи. Препоръчвам!


3.”След погребението”, автор Агата Кристи, издателство „Ера”





Резюме: 

 Госпожа Абърнети е жестоко убита ден след погребението на брат си. Когато тъжната вест достига до нейните съграждани, всички си спомнят последните й думи: “Завещанието на брат ми е удобно скалъпено, нали? Брат ми е бил убит, нима не разбирате?” Попаднал в безизходица, адвокатът на семейството се обръща за помощ към Еркюл Поаро.


Моите впечатления: 

Обичаен сюжет, който обаче претърпява необичаен обрат, за да се стигне до нелогичната развръзка убийствата да са по-малко от първоначално обявеното. Препоръчвам!


Съвременни романи и повести:

1.„Хиляда сияйни слънца”, автор Халед Хосейни, издателство „Обсидиан”





Резюме:  

Мариам е незаконната дъщеря на заможен бизнесмен, принудена на петнайсет години да се омъжи за много по-възрастния от нея Рашид. След като разбира, че Мариам не може да има деца, той започва да се държи жестоко с нея и си взема втора съпруга – младата Лайла. С времето двете жени се сприятеляват, обединени от една-единствена цел – да се преборят с Рашид и да извоюват така жадуваната свобода.


Моите впечатления: 

В предната си публикация за прочетени книги ви споменах, че съм много впечатлена от Халед Хосейни и след „Ловецът на хвърчила” започнах да чета „Хиляда сияйни слънца”, по която буквално се прехласнах. Много силна и въздействаща книга, която веднага се нарежда сред вечните ми любимци, със сигурност ще препрочета и според мен заслужава да се причисли към съвременната класика. Авторът преплита историите на Мириам и Лайла – двете жени на афганистански дребен бизнесмен и разказва за тяхното ежедневие, борбата за власт над мъжа, суровият животът по време на война, ужасът на бомбардировките над Кабул, тежкото положение на жената в арабския свят и за тоталното й подчинение на мъжа. Мириам е омъжена насила за по-възрастен мъж, а когато не успява да го дари с  дете, той си взема 2-ра жена – Лайла. Лайла може да им бъде дъщеря, но загубва семейството си по време на бомбардировките и няма друг избор, освен да приеме предложението за брак на стария си съсед. Сърцето на Лайла обаче принадлежи на друг и макар омъжена за противния възрастен мъж, тя продължава да обича своята детска любов. Книгата не е толкова тягостна като „Ловецът на хвърчила”, което ми допада, но пак е доста тъжна. Чете се на един дъх, защото е динамична, а сюжетът – интересен. Препоръчвам, най-любимата ми книга (заедно с „Парфюмът. Историята на един убиец“) от всички споменати в този пост!


2.”Казвам се Салма”, автор Фадиа Факир, издателство „Хермес”





Резюме:  

Салма израства в бедуинско селце, сгушено сред пустинните хълмове на Йордания. Въпреки строгото си възпитание, тя извършва тежко прегрешение според мюсюлманските морални закони. Неомъжената девойка забременява и трябва да заплати със живота си за поруганата чест на семейството си. За да избегне гнева на роднините си, Салма е изпратена в затвор, където вземат дъщеря й веднага след раждането.
Години по-късно тя успява да избяга от затвора и след редица перипетии се установява да живее в Англия. Следвайки съветите в своя наръчник на емигранта, Салма, която вече се казва Сали, се опитва да преодолее културните различия между съвременното западно общество и ислямския свят. Но споменът за детето й постоянно я тегли към миналото. Макар вече да е омъжена и да има син, Салма съзнава, че не може да подреди живота си, докато не разбере какво се е случило с дъщеря й.
Написана в традицията на Халед Хосейни, „Казвам се Салма” е трогателна история за любовта, омразата и волята да продължиш напред.


Моите впечатления:

 ”Казвам се Салма” най-голямото разочарование в днешния пост. Резюмето ме заинтригува, привлече ме сравнението със „стила на Халед Хосейни”, но истината е, че книгата е много слаба. Сюжетът е добър, но самото поднасяне на текста е просто потресаващо! Авторката има ужасен стил на писане – книгата се разказва от първо лице, но информацията се поднася толкова объркано, на части, едновременно се разказва за бъдещето, миналото, настоящето и при всичките ми усилия да хвана нишката на мисълта й, направо се напрягах да следя обърканите й брътвежи. Едва последните 20-тина странички горе-долу се придобива представа кой какъв е в живота на героинята, защо е там и какво иска. През цялото време докато четях книгата имах усещането че слушам бълнуването на някой, който си припомня откъслечни моменти от живота си. Ако историята беше поднесена хронологично, можеше и да ми допадне, но в този вид – не, не и пак не. Не препоръчвам за прочит, на фона на Халед Хосейни е безсмислено да си губите времето в опити да разберете какво е искала да напише Фадиа Факир.


3.„Училище за лоши момичета”, автор Елиът Шрифер, издателсвто „Пан”





Резюме:

 Никой не знае какво се случва зад вратите на училището за лоши момичета. Мисията е ясна - да приеме тези от вас, които създават проблеми и да ги превърне в модел за подражание. Методите? Без свобода. Без медицинска помощ. Без милост. Без изход. Заради безотговорното си поведение Анжела е изпратена в Хидън Оук - училище за лоши момичета. То изглежда по-скоро като самотен замък, откъснат от целия свят, дълбоко сред горите. А действителността няма нищо общо с рекламираната учебна програма. Новите момичета трябва да прекарат един месец в изолация от останалите. След време те започват да изчезват едно по едно. А разкритията за мистериозни смъртни случаи, когато Хидън Оук е било училище за момчета, още повече сгъстява напрежението. Странното е, че може да има приятелство дори на такова място, където царят наказания и жестокост, бруталност и насилие. Анжела и няколко нейни приятелки решават, че на всяка цена трябва да избягат и да разкрият пред света истината за Хидън Оук.


Моите впечатления:  

За книгата научих от видео на Снежи (тук), която успя да ме заинтригува и побързах да си я изтегля. Започна доста обещаващо, сюжетът е интригуващ до един момент, но после рязко загубих интерес. Може би в мен е грешката, че очаквах някакъв криминален роман, макар и с тийнейджърски полъх, но през цялото време не можах да се отърва от усещането, че чета „Малки сладки лъжкини” (които действително харесвах, но все пак бях на 15). Развръзката е повече от слаба, а епилогът – доста недообмислен и незавършен. Ако сте на възраст 12-15 години и си падате по литература в стил „лъжкините”, книгата е вероятно да ви допадне. Ако не сте в този възрастов диапазон – едва ли ще ви впечатли.


Чиклит:

1.”Пожелай ми слънчогледи”, автор Софи Кинсела, издателство „Кръгозор”


 


Ревю: 

Когато 28-годишната Лекси Смарт се събужда в една лондонска болница, тя се натъква на огромна изненада… 
Зъбите й са перфектни, с изкуствен тен е, чантата й е дизайнерска. И защо е в тази скъпа болница? 
Оцеляла след катастрофа (карайки не друго, а мерцедес!), Лекси е изгубила част от своята памет. Или по-точно – не помни последните три години от живота си. 
Сега е на път да разбере колко много неща са се променили през това време. По някакъв начин се е превърнала от 25-годишно работещо момиче в корпоративен лъв, с нов луксозен апартамент, безвъглехидратно меню и куп известни приятели. И се озовава пред съпруг с външност на гръцки бог, освен това и милионер. 
Още колко загадки крие новият й свят? 
Той се оказва изпълнен с тайни и интриги. Но как, за бога, е стигнала дотук? Ще си спомни ли някога? И какво ще се случи, ако си спомни всичко?


Моите впечатления: 

Софи Кинсела има неподражаем стил в писането на чиклит романи, който страшно много ми допада. В „Пожелай ми слънчогледи” отново залага на изпитаната комбинация за успешен чиклит роман. Сюжетът е необичаен и доста непредсказуем в цялата му същност от завръзката чак до развръзката. За мен книгата е една идея по-зряла и по-сериозна от останалите книги на авторката. Усеща се постоянна динамика както в развитието на сюжета, така и в развитието на персонажа на главната героиня. Книгата предлага интригуваща комбинация от мечтата на всяко 20-и-няколко-годишно-момиче, лукс, красив мъж и голяма доза романтика, без излишен драматизъм и лигавене. Разтоварващо четиво, което силно препоръчвам!


2.”Един пръстен и е твой”, автор Софи Кинсела, издателство „Кръгозор”





Резюме: 

 Изгубен пръстен, намерен телефон...
Ще открие ли всеки това, което търси?
Загубих го. Единственото нещо в света, което не трябваше да губя. Моят годежен пръстен. Предавал се е в рода на Магнус от три поколения. И въпреки това в деня, в който родителите му щяха да идват, го загубих. В същия ден!
Попи Уайът за първи път се чувства голяма късметлийка. Скоро ще се омъжи за съвършения мъж, Магнус Тавиш, но в един-единствен следобед перспективата й за „и заживели щастливи завинаги” е на път да се провали. Не само че загубва годежния си пръстен, но остава и без мобилен. Докато обикаля трескаво из фоайето на хотела, намира захвърлен телефон. Решава да го задържи и да го използва вместо своя – сега може да остави на хотела номер, на който да й се обадят, когато намерят пръстена й. Идеално!
Собственикът на телефона обаче, бизнесменът Сам Рокстън, не е на същото мнение. Той си иска телефона обратно и въобще не е доволен, че Попи ще чете всичките му съобщения и ще нахлуе в личния му живот.
Следват непредсказуеми обрати. Докато Попи и Сам откриват все повече неща един за друг чрез имейлите и есемесите, животът им поднася неочаквани изненади и шокиращи разкрития.
Ще намери ли всеки това, което търси?


Моите впечатления: 

Право в десетката, както винаги, щом говорим за Софи Кинсела :)) Супер забавна и разтоварваща книга, отново с необичаен сюжет и съвсем неочаквано развитие на развръзката. Горещо препоръчвам за прочит!


3.”Нещо неприлично скъпо”, автор Линдзи Келк, издателство „Кръгозор”






Резюме:

 Рейчъл Самърс има добре подреден живот – хубава работа, приятели, стабилна връзка със Саймън, която включва обща ипотека. И все пак не може да мине без списък със задачи:
Да намеря някого, за да погледне онова влажно петно на стената.
Да купя картичка за рождения ден на Матю! И подарък!!!
Но от списъка отсъства точката "Да ме зарежат".
Когато това се случва, до нея неотлъчно са верните й приятели. Те решават: нужен е нов списък с всичко, което отдавна е трябвало да направи, обаче още не е, защото е изгубила пет години от живота си с онзи плужек! Съвместно изготвят Новия списък на Рейчъл:
Пълна промяна – започвам с косата...
Да скоча с бънджи.
Да си направя татуировка!
Да си купя нещо неприлично скъпо!
Да издиря първата си любов... и да му пусна.
Списъкът се превръща в съвършения лек за разбитото сърце на Рейчъл. Той включва неща, които тя обича, но не е направила, защото Саймън не ги харесва. Неща, които я карат да се чувства жива и кипяща. Неща, които я правят щастлива. Благодарение на този списък й предстои да се хвърли във всевъзможни луди приключения, кое от кое по-интересно, а понякога дори романтично. И да се увери, че любовта съществува, стига да си готов да рискуваш! А след това вече няма да бъде важно какво, а кого ще задраска тя в списъка си.


Моите впечатления: 

Линзди Келк е другата ми най-любима чиклит авторка, чийто стил е доста подобен на С. Кинсела с разликата, че Л.Келк отдава значение и на козметичната част (винаги обръща внимание на гримове, парфюми и модни дрехи в книгите си, което е с-у-п-е-р). Сюжетът с раздялата е доста изтъркан, но авторката успява да го развие в неочаквана посока. Главната героиня успява да се съвземе по нетрадиционен начин от неочакваната раздяла, което гарантира голяма доза смях и забавление и неусетно прочитане на 300страници. Препоръчвам!!!


Еротичен/любовен роман:

1.”50 нюанса освободени”,, автор Е.Л.Джеймс, издателствоБард





Резюме: 

 Когато неопитната Анастейжа Стийл среща властния и поразителен Крисчън Грей, между тях пламва чувствен романс, който ще преобърне живота им. Шокирана, заинтригувана и накрая отблъсната от странните му еротични наклонности, Ана настоява за по-дълбоко обвързване. Решен да я задържи, Крисчън се съгласява.
Сега двамата имат всичко – любов, страст, интимност, богатство и целия живот пред себе си. Но Ана знае, че няма да е лесно да обича своя господин Петдесет нюанса, а връзката им ще ги изправи пред предизвикателства, за които не са подозирали. Ще се наложи Ана да свикне с разточителния стил на живот на Крисчън, без да пожертва своята индивидуалност. А Крисчън ще трябва да преодолее нуждата си от контрол и да пребори демоните от мъчителното си минало.
И когато изглежда, че двамата заедно ще преодолеят всички пречки, лошият късмет, злобата и съдбата ще се обединят, за да сбъднат най-дълбоките страхове на Ана.
"Кулминация на най-горещата трилогия на десетилетието!"


Моите впечатления:

Толкова захаросана, чак накъртващо лигава на моменти, а финалът – доста нереалистичен. Някак прекалено бързо и лесно ескалираха взаимоотношенията между Крисчън и Анна, та книгата може и да мине за сапунен, романтичен роман. Женитба, бебе, укротяване на опърничавия – споменах ви в предния си пост че трилогията е модернизирана хардкор версия на Пепеляшка, за 3-тата книга премахваме „хардкор” :D. Става, ако ви се чете нещо супер неангажиращо и лековато, ако си търсите стойностно четиво-абсурд. Така и така прочетох 3-те книги, реших да завърша и с историята, разказана от Грей, а именно

2.”Грей”, автор Е.Л.Джеймд, издателство Бард





Резюме:

Мисля, че няма нужда да прикачвам резюме – сюжетът е историята, разказана от гледната точка на Крисчън Грей.


Моите впечатления:

Книгата всъщност не е на правилното място в този пост, защото, хм, така и не я дочетох. Абсолютна боза! (Не че съм очаквала друго :D) Общо взето повтаря сюжета на 1-та книга, но от гледната точка на г-н Грей, което автоматично означава, че не си заслужава да се чете. Кратко и ясно: не става.

*Всички снимки са свалени от Интернет и не притежавам права върху тях.

Това беше моят обзор на книгите, които прочетох напоследък. А коя е последната книга, която вие прочетохте?


Харесайте facebook страничката ми: https://www.facebook.com/preslavasbeautydiary 
Или ме последвайте в Инстаграм за още повече снимки https://instagram.com/preslavasbeautydiary

Приятна вечер ви желая ♥

Няма коментари:

Публикуване на коментар