понеделник, 15 декември 2014 г.

Basic:Different Eyeshadow Finishes (BG)



Здравейте ♥

Публикацията днес е първа за новата рубрика в блога – basic. В нея ще ви представям достъпна информация за различните категории грим, различните четки,инструменти и  пособия и др.

 Публикацията е за основните видове завършек/финиш на сенките за очи, особеностите им и различните начини за комбинирането помежду им.

Какво е завършек/финиш на сенките за очи? Сенките за очи са различни текстури (течни,кремообразни,прахообразни и пресовани) и имат различен завършек, нанесени на клепача. Завършекът описва текстурата и интензитета на сянката. Завършекът на сянката отразява наситеността на пигмента в сянката, апликацията на продукта и най-вече крайният резултат при полагането му върху клепача.

Ето кои са основните видове завършек:


Матов – в матовите сенки няма блясък, не отразяват светлината, няма частички, придаващи различен ефект. Матовите сенки обикновено са много интензивно пигментирани. Тъй като не отразяват светлината, матовите сенки са перфектни за контуриране и най-добрият избор за ненатрапчив,ежедневен грим. Матовият финиш е единственият, с който може да се направи цялостен грим на очите. Върху матовите сенки могат да се слагат други сенки с ефект, за да се придаде триизмерност на грима. Минусът на матовите сенки е, че текстурата им често е по-суха от тази на останалите сенки, преливат се една идея по-трудно и задължително се нанасят върху основа за сенки, заради сухотата им.



Сатенен – сатененият завършек има лек, ненатрапчив блясък – точно като плата сатен, откъде идва и името му. Сатененият завършек е по-бляскав от матовия, но съвсем не като перлен или металически завършек. Сатенените сенки имат по-мека текстура от матовите, апликацията и преливането им е по-лесно. Сатенените сенки идеално се комбинират с матови във всякакви гримове.




Шимър – сенките със шимърен завършек имат сатенена основа и миниатюрни шимърни частички (от англ. shimmer). Логично, те са по-бляскави от сатенените, разликата е само в добавените частички, които по-скоро отразяват светлината, отколкото да добавят цвят. Останалите им характеристики са същите.



Перлен – предполагам перлените сенки са познати на всички☺. Завършекът им е по-бляскав от шимър/сатен, но не колкото металически. Текстурата им е много мека, най-лесната за работа (лесно нанасяне, преливане, чудесна издръжливост дори и без основа.) Перлените сенки най-добре се комбинират с матови. Светлите перлени сенки стоят чудесно нанесени във вътрешния ъгъл на окото и под веждата, а цветните перлени сенки – нанесени по подвижния клепач и опушени/преляти с матови сенки. Перлените сенки не са подходящи за жени със зряла кожа, тъй като отразяват светлината и по този начин силно подчертават бръчки и фини линии.



Металически – металическият финиш наподобява метал – силен, почти огледален блясък. Сенките с такъв завършек са изключително пигментирани. Цветовете на металическите сенки отговарят на различните видове метали – злато (бяло,жълто,розово), сребро, бронз, мед и т.н. Грим с тези сенки няма как да бъде дискретен, затова и те нека бъдат избор предимно за вечерно време. Най-добре стоят нанесени на 1/3 от площта на подвижния клепач, преляти в сгъвката със сатенени сенки и леко опушени във външния ъгъл на окото с матов цвят.



Глитърен – глитърните сенки са най-бляскавите от всички и това се дължи на глитърите в тях. Глитърът представлява частички, оцветени в различен цвят и отразяващи светлината. Те са по-големи от шимърите и се усещат на допир. Отново, глитърните сенки са подходящи за вечерен грим и то по-скоро за дискотека или специален повод, като акцент в грима. Нанасят се върху основа (има специални основи за глитър), за да могат да се прикрепят частичките върху клепача. Нанасянето им става с плоска четка и много внимателно, тъй като се разпиляват и е по-добре първо да гримирате очите и след това лицето.




Дуохромен – дуохромният финиш комбинира в себе си два цвята и е изключително ефектен. Текстурата им е мека, малко суха, нанасянето им е лесно. С преливането трябва да се внимава, за да не се размият цветовете. Дуохромният финиш обикновено няма добавени глитъри или шимъри и много подобен на сатенения. Комбинира се добре с различните финиши, чудесен избор за вечерен грим, а при светли дуохромни цветове – и за дневен.



Полупрозрачен – много дискретен финиш, лека пигментация, обикновено полупрозрачните сенки са в светли цветове. Комбинира се с всички финиши, най-често е използван като цвят за преливка, за да омекоти по-наситените цветове. Най-удачният избор за супер дискретен грим (т.нар. no makeup makeup/грим,сякаш съм без грим).




Матов с глитъри/блясъци – звучи като оксиморон, но всъщност представлява матова основа с добавени глитърни/бляскави частички. Характеристиките са като на матовите сенки. Нанасянето е лесно, преливането обаче е по-специфично, тъй като при преливане глитърните частички остават по четката и на клепача стои само матовата сянка. За да се избегне и да не се губи красотата на сянката е препоръчително матовата сянка с глитъри да се нанесе с плоска четка по подвижния клепач и да се прелее към костта с друга сатенена/матова сянка в малко по-тъмен нюанс.

В общи линии това са основните видове завършеци. Разбира се, има и други, а професионалните марки (МАК,Инглот и др.) налагат свои термини, валидни предимно за техните продукти, но те лесно биха могли да се отнесат към някоя от изброените категории с малки корекции.

Снимките подбрах от интернет, за съжаление в това мрачно време не успях да направя свои, но при първа възможност ще ги заменя с мои.

Надявам се публикацията да ви е полезна ☺.


Хубав ден ви желая ☺


2 коментара: