понеделник, 3 август 2015 г.

Basic:Skintype + How To Find Yours? (BG)




Здравейте ♥
Днес в рубриката basic ще ви говоря за различните типове кожа, как да открием типа й с лесен тест и какви продукти да използваме за поддръжката й.
Освен основните типове кожа – мазна, суха и комбинирана, съществуват и други типове или комбинации от типове и състояния. Особено ако имате розацеа, акне, увредена от слънцето кожа или екзема, то тези основни типове не се отнасят за вас. Освен това, вашият тип кожа се променя и според различни фактори, които оказват влияние – от времето до нивата на стрес. Всички тези фактори трябва да се съблюдават, за да откриете вашия тип кожа, да се грижите адекватно за нея и нуждите й.
От изключителна важност е да разберете че е възможно да имате повече от един тип кожа, т.е. чувствителна и суха, мазна и проблемна, увредена от слънцето и склонна към акне и т.н.
Какво влияе на вашия тип кожа?
Почти всичко би могло да влияе на състояните на вашата кожа. Основните виновници са:
·         Хормони
·         Кожни разстройства
·         Генетично предразположение
·         Пушене & пасивно пушене
·         Лекарства
·         Диета
·         Вашата рутинна грижа за кожата
·         Стрес
·         Непротектирано/прекалено излагане на слънце
·         Силно замърсяване
·         Климат
·         Водното съдържание на кожата, което е отговорно за комфорта и еластичността й
·         Съдържанието на липидните мазнини, отговорни за мекотата на кожата
·         Нивото на чувствителността й
Проблемни съставки, които могат да влошат състоянието на кожата ви:
Много хора не осъзнават, че продуктите, които използват за поддръжката на кожата си всъщност могат да я влошат – например много продукти, използвани за третиране на акне съдържат високи нива на алкохол или други раздразващи съставки (ментол, цитрусови екстракти), които могат да пресушат и раздразнят кожата ви.
Ето кратък списък на най-разпространените съставки, които могат да предизвикат раздразнения, пресушаване и т.н:
·         Алкохол
·         Ментол
·         Масла, запушващи порите
·         Парфюм (дори тези извлечени от етерични масла)
·         Силно абразивни съставки
·         Силно почистващи/изсушаващи агенти
·         Всички видове парафин

Ето и кратък & лесен тест, според който да определите своя тип кожа:

1.Измийте лицето си. Измийте лицето си с нежен почистващ гел и леко подсушете, без да търкате и натискате. Премахнете грима си.
2.Изчакайте един час. През това време кожата ви ще се върне в реалното си състояние, чийто характеристики са нужни за определянето на типа й.
3.Леко притиснете тънка хартиена салфетка върху цялото си лице. Наблегнете на Т-зоната – челото, носа и брадичката. Ето и резултатите:
·       нормална кожа – нормалната кожа не се е омазнила през това време, не е опъната и няма крещяща нужда от крем, усеща се гладка и мека.
·       мазна кожа – мазната кожа ще разпознаете по останалата мазнина по цялата салфетка. Хората с мазна кожа обикновено имат и разширени пори.
·       суха кожа – ако усещате кожата си суха и опъваща ако не нанесете крем и/или имате сухи участъци или мъртви клетки върху салфетката, то кожата ви е суха.
·       комбинирана кожа – комбинирата кожа ще познаете по омазняването в областта на челото,носа и брадичката. В останалите зони кожата е суха или нормална.

По-подробно описание:

·       при комбинираната кожа някои участъци са мазни, а останалата кожа – много суха, суха или нормална.
·       при много сухата кожа има белене на кожата от сухота, усеща се опъната и болезнена, зачервявания, загуба на еластичност.
·       при чувствителната кожа или при тази склонна към розацеа, има червенина, раздразнения и малки, невъзпалени пъпчици.
·       при проблемната или акнетична кожа има пъпки по определени зони или по цялото лице, запушени пори, черни и бели точки (милиуми).
·       при зрялата кожа има фини или по-дълбоки линии, бръчки, пигментни петна и отпускане на кожата.
·       при екземната кожа има червени, сухи и/или белещи се участъци, които сърбят, болят и/или се възпаляват.
·       нормалната кожа няма несъвършенства, не реагира на дразнения, има незабележими пори.
Как да изберете подходящите продукти за вашия тип кожа?
След като разберете какъв тип е вашата кожа, вие мое да подбирате правилно продуктите за поддръжката й. Докато за всички типове кожа са полезни слънцезащитните съставки и антиоксидантните, то има определени съставки, като например бензол пероксид за акне, лекарствени средства за розацеа. Различните продукти са под различна форма (лосион, крем, гел, серум) и са подходящи за различни типове кожа.
Общото правило е, че кремовете и лосионите са подходящи са суха и много суха кожа, геловете и течните текстури – за комбинирана и мазна кожа. Серумите са подходящи за всеки тип кожа. Възмножно е да са ви необходими няколко продукта за да се справите с различните нужди на кожата ви.
Надявам се информацията да е от полза за незапознатите ☺.
Харесайте facebook страничката ми: https://www.facebook.com/preslavasbeautydiary  или ме последвайте в Instagram за още повече снимки: https://instagram.com/preslavasbeautydiary

Приятна вечер ви желая ♥





Няма коментари:

Публикуване на коментар