понеделник, 13 юли 2015 г.

Haircare:10 Tips For Healthy, Strong & Long Hair #1 (BG)





Здравейте ♥

Винаги съм имала много дълга коса, а поддръжката на дългата коса изисква доста усилия, за да бъде здрава, блестяща и красива. Днес ще ви споделя моите 10 съвета #1 (обещавам да има и #2), изпробвани лично и с доказан ефект, следването на които ще ви помогне в поддържането на красива коса.

Ето ги и тях:

1.Подхранвайте косата си отвътре. Всички сме наясно колко е важно здравословното хранене, но колко от нас го практикуват ежедневно и на всяко хранене? Лично аз съм доста капризна за храна, много храни не консумирам изобщо и да се храня здравословно (въпреки че полагам много усилия), означава да се насилвам. Все пак не искам да лишавам организма си от полезни вещества, затова и вече над 5 години взимам различни хранителни добавки по схема (цинк,желязо,омега 3 рибено масло,ленено масло,бирена мая и др.), ефектът върху мен е изключително положителен (коса,кожа,нокти и т.н.). Планирам отделен пост по темата кои хранителни добавки взимам и какъв е ефектът от тях, затова няма да навлиза в подробности. Все пак искам да спомена, че от цинка забелязвам най-голям ефект върху косата си и силно го препоръчвам.


2.Пийте много вода.Човешкият косъм е съставен в много голям процент от вода и попълването на водните запаси в организма е наложително всеки ден – поне 2л.


3.Не отлагайте подстригването. Щом веднъж косата е нацъфтяла, няма смисъл да се оставя да расте, защото положението само се влошава – цъфтежите тръгват нагоре по дължината на косъма, косата се заплита и започва да се накъсва. Редовното подстригване е много важно за поддържането на здрава коса.


4.Опознайте косата си и разберете от какво има нужда и от какво – не. Пазарът е залят с всевъзможни продукти за коса и понякога изборът на подходящ е много труден. Ако не сте сигурни какъв тип е косата ви, попитайте вашия фризьор. Използването не неподходящи продукти може да влоши състоянието на косата ви – например при нужда от хидратация използването на протеинови продукти води до изсушаване на косъма или при нужда от протеини, а вместо това е налице интензивно хидратиране то косата става прекалено мека, тип „перушинеста”. Използвайте подходящ шампоан, балсам/маска и финиш за вашата коса.


5.Винаги използвайте термозащита. При сушене със сешоар, изправяне с преса, къдрене с маша и всякакъв друг вид топлинна обработка използването на термозащита е наложително, за да не се уврежда косата. Термозащитни продукти са налични под формата на спрей, крем и т.н., подходящи за всеки вкус и предпочитания.


6.Използвайте УВ защита. Използването на УВ защита е доста пренебрегвано, но УВ-лъчите силно увреждат по-тънките и слаби коси при директно излагане на силна слънчева светлина, а и променят оттенъка на боядисваната коса. УВ-защитните продукти най-често са под формата на спрей, а има и комбиниран вариант – термозащита + УВ защита в един продукт.


7.Не прекалявайте с топлинната обработка. Предполагам всеки е наясно, че ежедневното третиране с високи градуси не е щадящо , а в комбинация с редовно третиране с бои уврежда косата, особено ако е по-тънка и слаба. В Ютюб има безброй клипчета за направата на прически без използване на топлинна обработка (аз също подготвям няколко поста с такива идеи.) Все пак, ако резултатите от heatless прическите не ви допадат, с използването на подходящи продукти за стилизиране и уреди (качествена преса/маша) косата би могла да издържа няколко дни и по този начин не се налага ежедневно третиране.


8.Не решете косата когато е мокра. Ресането на косата е важно освен за разплитането й и за подобряване на кръвообръщението на скалпа и стимулирането на растежа на косъма. Ресането на мокра коса обаче силно я накъсва и при редовно практикуване води до изтъняването на косъма.


9.При редовна употреба на стилизанти, задължително използвайте дълбокопочистващ шампоан. Ежедневното използване на лакове, гелове, пяна, вакса и т.н. стилизиращи продукти води до натрупването им по повърхността на косъма, с което обикновен шампоан невинаги би се справил. Използването на дълбокопочистващ шампоан се препоръчва веднъж на 2 седмици, защото е по-агресивен и силен, но пък премахва всякакви натрупвания от стилизанти.


10.Не тупирайте косата си
Тупирането на косата е едно от най-вредните неща, които жените често практикуват. Не е вредно самото действие толкова, колкото разресването след това. При често тупиране косата започва да се накъсва, което е изключително вредно за косъма. Оставете тупирането само за специални случаи, а не ежедневно. Ако не можете да постигнете обем чрез други начини, освен тупирането, то по-добре помислете за прическа на пластове, която да е по-лесна за оформяне и придаване на обем.

Това беше първата част на моите съвети за поддръжка на здрава и красива коса ☺

Какви са вашите изпитани съвети?

Харесайте facebook страничката ми: https://www.facebook.com/preslavasbeautydiary  или ме последвайте в Instagram за още повече снимки: https://instagram.com/preslavasbeautydiary

Приятна вечер ви желая ♥


Няма коментари:

Публикуване на коментар